in Europe
English

Greece

Check our projects in Greece

For English please scoll down

Eλλάδα

To έργo μας στην Ελλάδα 

Η οργάνωσή μας

H Terre des hommes Hellas – Γη των ανθρώπων Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με διακριτικό τίτλο Tdh Hellas ιδρύθηκε στην Ελλάδα στις 16-2-2018 και καταχωρίστηκε στο ΓΕΜΗ με αριθμό 145307501000 στις 20/02/2018. Με εκτέλεση της από 13/11/20 απόφασης της Γενικής Συνελεύσεως Εταίρων, τρέχοντες εταίροι της οργάνωσης είναι οι 1) Κλώντιο Ρίνι, κάτοικος Γαλλίας 2) Μαρία Πετρονέλλα Θουνς, κάτοικος Ελλάδας, και 3) Λώρα Σαρτόρι, κάτοικος Γαλλίας.

Η έδρα της οργάνωσης βρίσκεται στην Αθήνα, στην οδό Μετεώρων 28, ΤΚ 11631.

Στόχοι και Δραστηριότητες

Ο στόχος της οργάνωσης είναι να συμβάλλει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ευάλωτων παιδιών μέσω προγραμμάτων βοήθειας και εκστρατειών πληροφόρησης και να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία σχετικά με τα παιδιά που πάσχουν και βρίσκονται σε ανάγκη.  Οι υπηρεσίες της Tdh Hellas απευθύνονται κυρίως σε παιδιά και οικογένειες, όπως επίσης σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, όπως μετανάστες, αιτούντες άσυλο, δικαιούχους επικουρικής ή ανθρωπιστικής προστασίας, πρόσφυγες, θύματα σωματεμπορίας (trafficking), θύματα βασανιστηρίων, παιδιά του δρόμου, Ρομά, κρατούμενοι, αποφυλακισμένοι, άστεγοι, γυναίκες, μονογονεϊκές οικογένειες, μακροχρόνια άνεργοι, άτομα με ιδιαιτερότητες θρησκευτικές, σεξουαλικού προσανατολισμού, κοινωνικού φύλου, ψυχιατρικά προβλήματα κινητικές δυσκολίες, άνθρωποι που βιώνουν κοινωνικό ή/και οικονομικό αποκλεισμό κλ.π. ανάλογα με το πρόγραμμα που υλοποιεί. Περαιτέρω, η Tdh Hellas αποσκοπεί:

 • στην παροχή γενικών υπηρεσιών κοινωνικής αρωγής, φροντίδας και πρόνοιας,
 • στην παροχή υπηρεσιών παιδικής προστασίας,
 • στη διενέργεια ανθρωπιστικών δράσεων και αποστολών
 • στην πρόληψη και καταπολέμηση της περιθωριοποίησης των παραπάνω ομάδων και στην κοινωνική τους ένταξη, στη βελτίωση των συνθηκών της ζωής τους και στην γενικότερη ενδυνάμωσή τους,
 • στην αντιμετώπιση περιστατικών παιδικής κακοποίησης και βίας υποκινούμενης από το βιολογικό ή/και το κοινωνικό φύλο (Sex & Gender based Violence),
 • στην πληροφόρηση, τον επαγγελματικό προσανατολισμό και την εργασιακή συμβουλευτική,  
 • στην οργάνωση επιμορφωτικών, εκπαιδευτικών, αθλητικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων  με στόχο την κοινωνική συμπερίληψη και ένταξη,
 • στην παροχή στέγασης και την κάλυψη κατεπειγόντων αναγκών ή/και ειδών πρώτης ανάγκης, και τέλος
 • στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας αναφορικά με τους παραπάνω στόχους της.

Στην Ελλάδα, από το 2016 επιχειρούμε ως εξής:  

 • Υποστηρίζοντας νέους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο και στους φροντιστές τους, στην Αττική, τη Θεσσαλία, την κεντρική Μακεδονία και την Ήπειρο, με προγράμματα που περιλαμβάνουν την παροχή υπηρεσιών παιδικής προστασίας σε παιδιά και τις οικογένειές τους και σε νέους (διαχείριση περιστατικών, νομική βοήθεια, στέγαση, στήριξη ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνική φροντίδα, κατάρτιση κ.λπ.)
 • Mε προγράμματα που στήριξαν παιδιά υπό κράτηση ή σε αστεγία, θύματα βασανιστηρίων, θύματα  ανθρώπινης εμπορίας και άλλων μορφών εκμετάλλευσης και έμφυλης βίας κλπ.
 • Για τα παιδιά του γενικού πληθυσμού, η Tdh Hellas εκπονεί στην Ελλάδα προγράμματα προστασίας των παιδιών από την κακοποίηση, και  επανορθωτικής δικαιοσύνης φιλικής στα παιδιά και τους νέους, καθώς επίσης προγράμματα ανάπτυξης δεξιοτήτων σε επαγγελματίες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα γύρω από θέματα διασφάλισης και προστασίας των παιδιών.

Η Τerre des hommes Hellas αποτελεί τμήμα της διεθνούς οργάνωσης παιδικής προστασίας Τerre des hommes (Γη των ανθρώπων/ Tdh), με έδρα τη Λωζάννη, η οποία είναι ενεργή τα τελευταία 61 έτη σε περισσότερες από 40 χώρες στον κόσμο, με προγράμματα για την υγεία, τη μετανάστευση, τη δικαιοσύνη ανηλίκων, την αντιμετώπιση της παιδικής εργασίας και εκμετάλλευσης και των επειγουσών αναγκών ανθρωπιστικού χαρακτήρα. Έως την ίδρυση της ελληνικής ΑΜΚΕ, τον Φεβρουάριο του 2018, η διεθνής οργάνωση Tdh ενεργούσε στην Ελλάδα (Ήπειρος και Θεσσαλονίκη) με προγράμματα για το μεταναστευτικό πληθυσμό που συμπεριλάμβαναν στέγαση, διαχείριση υποθέσεων, νομική βοήθεια, κατάρτιση και μη τυπική εκπαίδευση (τελευταία ενημέρωση: Ιούνιος 2021).

Επικοινωνία:

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω email στο: grc.office@tdh.ch ή μέσω τηλεφώνου στο +30 6972070223 ή στο +30 210 7510007

Μπορείτε να μας ακολουθήσετε στα μέσα κοινωνική δικτύωσης

Facebook: https://www.facebook.com/tdh.greece

Twitter: https://twitter.com/tdh_greece

LinkedIn: https://www.linkedin.com/showcase/terre-des-hommes-hellas

Διαβάστε την πολιτική απορρήτου της Tdh Hellas σχετικά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εδώ.

Διαβάστε την Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της Tdh Hellas εδώ.

Τι καταφέραμε το 2020

- 2312 παιδιά και οι φροντιστές τους υποστηρίχθηκαν από τις ομάδες μας παιδικής προστασίας

- 759 παιδιά πρόσφυγες έλαβαν άμεση βοήθεια

- 90 ασυνόδευτα παιδιά έλαβαν 745 καλάθια τροφίμων

Η δράση μας στην Ελλάδα

ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΠΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΟΥΝ

Στην Tdh Hellas παρέχουμε υπηρεσίες προστασίας παιδιών και οικογενειών σε αιτούντες άσυλο, συμπεριλαμβανομένων των ασυνόδευτων, και παιδιών που έχουν χωριστεί από τους γονείς τους, σε οκτώ ανοιχτές δομές φιλοξενίας εξασφαλίζοντας: διαχείριση υποθέσεων (case management), νομική βοήθεια, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και παροχή βασικής βοήθειας όπως ένδυση, φαγητό και είδη ατομικής υγιεινής. Εργαζόμαστε επίσης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους μέσα από δράσεις συνηγορίας  με σκοπό τη βελτίωση της υποδοχής και της προστασίας του προσφυγικού πληθυσμού. Μάθετε περισσότερα εδώ.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Η Tdh παίζει βασικό ρόλο στη βελτίωση του πλαισίου προστασίας για τα παιδιά στην Ελλάδα. Παρέχουμε εκπαίδευση για την προστασία και τη διασφάλιση των παιδιών σε επαγγελματίες που εργάζονται με παιδιά όπως μέλη προσωπικού των εθνικών αρχών και των ΜΚΟ που εργάζονται σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας για πρόσφυγες, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και σε καλοκαιρινές κατασκηνώσεις. Στόχος μας είναι να επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας και σε αθλητικούς συλλόγους και άλλους χώρους στους οποίους παρέχονται υπηρεσίες σε παιδιά.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ

Η Tdh διευκολύνει την πρόσβαση των παιδιών και των νέων σε μία φιλική προς αυτά δικαιοσύνη και προωθεί τη χρήση αποκαταστατικής δικαιοσύνης σε υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται παιδιά είτε ως θύματα είτε ως θύτες. Τα προγράμματά μας βοηθούν εθνικούς παράγοντες που εργάζονται με παιδιά-θύματα και παραβάτες να ενισχύσουν τη γνώση σχετικά με τη φιλική προς τα παιδιά αποκαταστατική δικαιοσύνη. Την ίδια στιγμή εκπαιδεύουμε επαγγελματίες που εργάζονται με παιδιά ενώ ενδυναμώνουμε τα ίδια τα παιδιά μαθαίνοντάς τους τα δικαιώματά τους και βοηθώντας τα να ακουστεί η δική τους φωνή με σκοπό την καλύτερη προστασία τους κατά την επαφή τους με το σύστημα δικαοσύνης.

Terre des hommes Hellas

Ωφελούμενοι 2020: 4902 άτομα

Εργαζόμενοι εκτός της χώρας / εργαζόμενοι εντός της χώρας το 2020: 1/113

Προϋπολογισμός 2020: 3.292.469 CHF

Προϋπολογισμός 2021: 2.879.966 CHF

Η ιστορία μας

Μάρτιος 2016: Κλείσιμο της «Βαλκανικής Οδού» και έναρξη της παρέμβασης στην άτυπη δομή της Ειδομένης στη Βόρεια Ελλάδα.

Μάιος 2016: Εκκένωση  της Ειδομένης. Έναρξη δραστηριοτήτων της Tdh στους χώρους υποδοχής έκτακτης ανάγκης της Θεσσαλονίκης.

Ιούλιος 2016: Έναρξη του προγράμματος για τη μετανάστευση σε συνεργασία με όμορες χώρες (Αλβανία, Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία)

Οκτώβριος 2016: Ξεκινά στην Ήπειρο το χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έργο σχετικά με την παιδική προστασία και τη μη τυπική εκπαίδευση.

Ιανουάριος 2017: Ξεκινά στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, το χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκής Επιτροπή πρόγραμμα για την παιδική προστασία και την ψυχοκοινωνική υποστήριξη.

2017: Έναρξη του προγράμματος για την παροχή στέγασης και κοινωνικής φροντίδας σε αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες στα Ιωάννινα και τη Θεσσαλονίκη.

2018: Επέκταση των προγραμμάτων μας ώστε να περιλαμβάνουν δικαιούχους τόσο από την Ελλάδα όσο και από τρίτες χώρες. Παρέμβαση για την υποστήριξη των θυμάτων από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην περιοχή της Αττικής.

2019-2020: Τα προγράμματά μας συνεχίζουν να αναπτύσσονται και πλέον περιλαμβάνουν: υπηρεσίες παιδικής προστασίας και διαχείριση υποθέσεων για παιδιά και τους φροντιστές τους σε εννέα δομές φιλοξενίας προσφύγων (Αττική, Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία), πρότζεκτ για τη φιλική προς τα παιδιά δικαιοσύνη, παρεμβάσεις κατά της εμπορίας ανθρώπων, ενδυνάμωση των νέων και κοινωνική ένταξη μέσω του αθλητισμού και της τέχνης.

*****

English version

Our organization

Terre des hommes Hellas - Non-Profit Company with the distinctive title Tdh Hellas was founded in Greece on 16-2-2018 and was registered at the General Commercial Register (GEMI) under the number 145307501000 on 20/02/2018. Following the execution of the decision of the General Meeting of Partners dated 13/11/20, the current partners of the organization are 1) Claudio Rini, resident of France 2) Maria Petronella Theuns, resident of Greece, and 3) Laura Sartori, resident of France. The headquarters of the organization are located in Athens, at 28 Meteoron Street, 11631.

Objectives and Action

The aim of the organization is to contribute to the improvement of the living conditions of vulnerable children through aid programs and awareness campaigns as well as to raise public awareness about children who are in need. Depending on its programmatic context,  Tdh Hellas services are primarily targeted to children and families, socially vulnerable groups such as migrants, asylum seekers, beneficiaries of humanitarian protection, refugees, victims of trafficking, victims of torture, street children, Roma, detainees, released prisoners, homeless, women, single-parent families, the long-term unemployed, people from diverse religious background, sexual orientation, gender identity, with mental health issues, mobility difficulties, people experiencing social and / or economic exclusion, etc.

Furthermore, Tdh Hellas aims at:

 • providing general social assistance, care and welfare services,
 • providing child protection services,
 • carrying out humanitarian actions and missions
 • preventing and combating the marginalization of the above groups promoting their social inclusion, improving their living conditions and strengthening them in general,
 • dealing with cases of child abuse and violence motivated by biological and / or socially constructed gender (Sex & Gender Based Violence),
 • providing information, career guidance and job counseling,
 • organizing  educational, training, sports and recreational activities aimed at social inclusion and integration,
 • providing housing and covering urgent needs and / or necessities, and finally
 • raising public awareness regarding its above objectives.

Since 2016 we’ve been operating in Greece:

 • Supporting young refugees and asylum seekers and their caregivers, in Attica, Thessaly, central Macedonia and Epirus, with provision of child protection services that include case management, legal aid, housing, mental health support and psychosocial care, skills building and capacity building activities, etc.)
 • With programs that supported children in detention or homelessness, victims of torture, victims of human trafficking, victims of gender based violence and other forms of exploitation and abuse etc.
 • For the  general population, Tdh Hellas develops in Greece programs for the protection of children from abuse, as well as for restorative justice (child friendly justice); it also develops programs to enhance the capacity of private and public sector professionals in matters of safety  and protection of children.

Terre des hommes Hellas is part of the international child protection organization Terre des hommes (Tdh), based in Lausanne, which has been active for the last 61 years in more than 40 countries around the world, with programs about health, migration, juvenile justice, addressing child labor and exploitation and urgent humanitarian needs. Until the establishment of the Greek NGO, in February 2018, the international organization Tdh operated in Greece (Epirus and Thessaloniki) with programs for the migrant population that included housing, case management, legal aid, training and non-formal education (last updated: June 2021).

Contact:

You can contact us by email at: grc.office@tdh.ch or by phone at +30 6972070223 or +30 210 7510007

You can follow us on social media:

Facebook: https://www.facebook.com/tdh.greece

Twitter: https://twitter.com/tdh_greece

LinkedIn: https://www.linkedin.com/showcase/terre-des-hommes-hellas

Key results in 2020

 • 2312 children and caregivers were supported by our child protection teams
 • 759 migrating children were directly assisted
 • 90 unaccompanied children received 745 food baskets 

What we do

CHILDREN AND YOUTH IN MIGRATION

We provide child and family protection services to asylum seekers, including to unaccompanied and separated children in eight open accommodation facilities, through case management, legal assistance, psychosocial support and the provision of essential aid such as clothing, food and hygiene items. We work on advocacy to improve the reception and protection of migrating people. Learn more here.

CHILD PROTECTION

Tdh plays a key role in improving protection measures for children in Greece. We provide child protection and safeguarding training to professionals who work with children – staff members of national authorities and NGOs working in open accommodation facilities for refugees, primary educators and staff working in summer camps. We aim towards expanding our activities to address also athletic associations, sports clubs and other facilities that provide services to children.

ACCESS TO JUSTICE FOR CHILDREN AND YOUTH

Tdh facilitates the access of children and young people to child-friendly justice and promotes the use of restorative justice in cases involving child victims and offenders. Our projects improve knowledge amongst national actors who work with child-victims and offenders on child-friendly restorative justice. We train and educate professionals working with/for children and empower children themselves by teaching them their rights and by supporting them to advocate for their own better protection in the justice system.

Terre des hommes Hellas

Beneficiaries in 2020: 4902 people

Expatriate / local employees in 2020: 1 / 113

Βudget 2020: 3.292.469  CHF

Budget 2021: 2.879.966  CHF

Supported by: European Union, UNICEF, Danish Refugee Council, IOM, UNHCR, Alta Mane Foundation, Direct Relief, Medicor Foundation

Our story

March 2016: Closure of the “Balkan route” and start of intervention in the informal camp of Eidomeni in Northern Greece

May 2016: Evacuation of Eidomeni and Tdh activities at the Thessaloniki emergency reception sites

July 2016: Regional migration project starts with border countries (Albania, Bulgaria and Macedonia)

October 2016: European Commission funded project begins in Epirus dealing with the areas of Child Protection and Non-Formal Education

January 2017: European Commission funded project launched in the region of Thessaloniki dealing with the areas of child protection and psychosocial support.

2017: Project launched to provide accommodation and social assistance for asylum seekers and refugees in Ioannina and Thessaloniki

2018: Projects expand to include beneficiaries from both Greece and third countries. Intervention to support victims from wildfires at the Attica region.

2019-2020: Projects expand to include child protection case management services for children and their caregivers in nine refugee camps (Attica, Thessaly, Central Macedonia), child-friendly justice, interventions against human trafficking, youth empowerment  and social inclusion through sports and art activities.

*****

Transparency/Accountability

Διαφάνεια/Λογοδοσία

Annual Report 2019/ Ετήσια Έκθεση 2019: 2019_Ετήσια Έκθεση, Tdh Hellas

Statute of Constitution 2018/ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ TDH AMKE-2018  

Statute amendment 2020/ Τροποποίηση καταστατικού 2020  

Audit Report 2019/ Έκθεση Ανεξάρτητου Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή 2019

Audit Report 2020/ Έκθεση Ανεξάρτητου Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή 2020

Tax Declaration 2018/ Δήλωση φορολογίας εισοδήματος 2018: TDH HELLAS - ΔΗΛΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ 2018

Tax Declaration 2019/ Δήλωση φορολογίας εισοδήματος 2019: TDH HELLAS - ΔΗΛΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ 2019

Annual Financial Statements 2018-2020/ Ετήσιες οικονομικές καταστάσεις 2018-2020: TDH HELLAS - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ 2018-2019

Statement for not receiving government funding/ Βεβαίωση μη λήψης κρατικής επιχορήγησης: ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΜΗ ΛΗΨΗΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ

Financial Information E3/ Κατάσταση οικονομικών στοιχείων E3: ΤDH HELLAS - E3 - KATAΣΤΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ 2018

Tdh Hellas annual report 2020/ Ετήσια Έκθεση 2020 Tdh Hellas

Tdh Hellas annual report 2019/ Ετήσια Έκθεση 2019: Ετήσια Έκθεση 2019, Tdh Hellas.pdf

Statute Amendment 2021 - Tdh Hellas Board MembersΤροποποίηση καταστατικού 2021 – Μέλη συμβουλίου Tdh Hellas  

Tdh Hellas Organigram (update 10.05.2021)/ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ 10.05.2021